Kalousek není Kalous, aneb sova vidí i ve tmě

Zvolna přichází další česká zima ne-zima. To, že nevíme, kolik bude sněhu a kdy, nás obyčejné smrtelníky netrápí. Nikoliv tak organizátory MS 2009 v klasickém lyžování v Liberci.  A zdá se, že i ministerstvo financí neboť ministr Kalousek včera lkal nad dědictvím po minulé vládě, která konání mistrovství odsouhlasila.

Řekněme si upřímně, že bez ohledu na barvu vlády, je každé mistrovství světa (neřku-li olympiáda) chápáno jako prestiž ČR na mezinárodním poli. A ono to tak doopravdy je, protože i republika potřebuje pracovat na svém marketingu. Nejenom kvůli turismu, ale i třeba proto, že "Čechia" a "Čečna" mají zatraceně podobnou výslovnost a zahraniční investor chce mít jistotu, že nebude svůj kapitál vkládat do válečné zóny.

Takže ministře Kalousku. Vyčítal bych minulé vládě jiná dědictví, ale toto rozhodně ne, neboť se dá očekávat, že by bylo po jakékoliv vládě. Jiná otázka je, nakolik je rozumné, budovat v mírném pásmu, v nadmořské výšce 380 metrů zimní sportoviště. Možná bych Vám neměl vyčítat absenci nočního vidění, které mají sovy, ale minimálně nedostatek zájmu o komunální politiku na liberecku. Zvláště, pokud si daňový poplatník má pustit žilou, aby nějací drdové, syrovátkové (nejedná se o konkrétní jména, spíše o typ lidí) a další spekulanti s pozemky a stavebními pracemi přivydělali pěkných pár milionů korun.

Bohužel, komunální politika se díky systému kamarádíčků a tzv. "koumaček" - malých "trafik" (systém, jak odcucávat peníze daňových poplatníků přes různé akce a veřejné zakázky) nedělá podle barev politických stran, ale podle zájmových skupin. Takže to, že krajské vedení se změnilo z modré na oranžovou ještě nezaručuje, že ty různé Augiášovy chlévky někdo vymete.

Ministr Kalousek včera řekl něco ve smyslu, že pokud "mikroskopický případ MS prokáže naší neschopnost pořádat olympiádu, tak je to dobře a ještě stále levné". To ano, ale s tímto přístupem by velké soutěže pořádala jen sedmička největších zemí. To řešení není. Pokud chce ministr získat nějakou lekci z praktické zkušenosti, měl by nechat "rozvrtat" pozadí některých nákupů/prodejů pozemků za posledních 10 let a veřejných zakázek okolo se týkajících. Možná by ho to vyškolilo, jak uspořádat mistrovství a neprodělat žádné peníze.

(kdo má čas, nechť si v klidu počte na www.nasliberec.cz)

Autor: Zdeněk Horčička | čtvrtek 11.12.2008 10:18 | karma článku: 15,63 | přečteno: 1726x