Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Croix

5. 3. 2008 10:28
Čirá naivita 2

Proto také považuji autorovy závěry za naivní a nemohu se snimi ztotožnit. Nejsme sousedy "spokojeného medvěda" kterého by Američané neměli "dráždit", tento omyl ve vztahu k Rusku by se nám za pár let mohl vymstít jako už dříve v historii. A pokud jde o případný jednoznačný výběr mezi směřování k politickým a hospodářským podmínkám buďto na ruský způsob, nebo tradičním "Západním" směrem, až na nějakou pátou kolonu nekriticky proruských sil u nás, si myslím, že většina našich obyvatel právě na základě historické zkušenosti bude preferovat tu "Západní". Je však třeba, abychom v čiré naivitě nepodcenili podstatné souvislosti a působící síly, které nás mohou v domnění, že jsme jen "kamarádi" "spokojeného medvěda" dostat nepozorovaně zpátky do situace, o níž ve skutečnosti vůbec stojíme, jen si nepřipouštíme, že by mohla nastat.

0 0
možnosti

Z.H.

5. 3. 2008 11:33
Re: Čirá naivita 2

Děkuji za Váš pohled na věc. Každý z nás se snaží vyhodnocovat viditelná fakta a historickou zkušenost na základě které máme nějaký názor. Stejně jako situace ve světě a politická orientace je vnímána v čase odlišně, tak se mohu za svůj současný názor zodpovědně postavit a v polemice ho hájit. Taktéž Vy. Čirá naivita spadá do zcela jiné kategorie.

Jiný názor jsem měl na Rusko v dobách "Clinton - Jelcin" a jiný názor mám dnes za kombinace "Bush mladší - Putin".

Co se týče sfér vlivu, tak bych měl větší strach, kdybychom my ČR byli samostatný státní celek. Nechci být naivní, ale patříme do 350 milionové EU. Je na EU, jak bude schopna prosazovat svoje zájmy. Možná jsou Vaše obavy správné, ale já se v současné době více obávám, že EU není zatím schopna se efektivně sférám vlivu bránit a nemyslím si, že ta správná orientace je jednostranná ke druhé straně Atlantiku. Myslím, že EU se musí začít chovat jako suverénní celek. Potom se vlivu Ruska bát nemusíme. 

 

0 0
možnosti

Glock

5. 3. 2008 13:24
Re: Re: Čirá naivita 2

Ve svém názoru faktickz voláte po Spojených státech evropských - federalizované Evropě. Ale k té má současná EU ještě dost daleko a pokud by došlo na ty Spojené státy evropské za dnešního stavu, tak bychom se nelišili (nebo by jsme na tom byli ještě hůře) než dnešní Ruská federace - komu se zodpovídá EK a její předseda? Evropanům? EU je v půlce cesty a jednotná obrana a zahraniční politika je stále ještě utopie. Vzdálená utopie.

0 0
možnosti

Jiří Pecl

5. 3. 2008 11:58
Re: Čirá naivita 2

Abychom při té obezřetnosti před východem nezapomínali být obezřetní i směrem na západ (myslím USA, ne EU).

0 0
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2762x
zaměstnanec a daňový poplatník,
zastupitel malé obce

Seznam rubrik