Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Barry Goldwater

5. 3. 2008 14:07
Koloniální impérium potřebuje růst

Nedávno Rusko přišlo s tvrzením, že jim patří severní pól a přilehlá území, protože jde o pokračování ruského kontinentálního šelfu. Pokud by se Čechům podařilo rozbít EU a NATO, Rusové by poměrně rychle mohli přijít na to, že nechráněná Evropa je pouze pokračováním Ruské tabule a jako taková náleží ruskému caru. 

0 0
možnosti

Z.H.

5. 3. 2008 14:26
Re: Koloniální impérium potřebuje růst

Proto jsem v jinem clanku zminoval, ze CR musi kopat za EU, kdyz uz jsme se rozhodli byt soucast EU.

Jinak mocenske ambice US nejsou nijak mensi nez Rusu. Strucek Sam chce ovladnout obeznou drahu, Mesic a Mars v tomto stoleti. Myslim, ze to nejsou o nic mensi ambice, nez Ruske snahy o Severni pol

0 0
možnosti

Barry Goldwater

5. 3. 2008 13:40
Proč?

Po válce se Evropa rozdělila na dvě části a každá z těctho částí se dostala do jiné sféry vlivu. Západní Evropa byla nemilosrdně ždímána Američany, zatímco ta východní radostně budovala socializmus pod moudrým vedením  ruského lidu. Nevím jak vám, ale dosažené výsledky mě přesvědčily, že lepší je být od Ruska co nejdále.

0 0
možnosti

Z.H.

5. 3. 2008 14:28
Re: Proč?

Bavime se o trosku jine dobe. Americane pred dveste roky bezuzdne vyvrazdovali Indiany. Zacimco ted se tvari jako zeme, co miluje vsechny narody a rasy..... kez by to byla pravda.

JInak rad bych slysel nejaky argument toho, co dela Rusko mene humanne nez USA za poslednich 10 let .....;-D

0 0
možnosti

Jiří

5. 3. 2008 11:33
Rusové milují diktátora Putina

Všichni ne, ale víc než polovina asi ano. Což je děsivé. Zavedl pořádek, vč. toho v nejhorším slova smyslu, pořádek policejního státu. Chudoba pokračuje - řada lidí se má hůř než za bolševika. Nevadí - jak pravil Gubarev - vrátil Rusům hrdost. Penze sice malé, ale na hrdost si potrpí.

Ruská hrdost, to je utlačování druhých národů, jejich vláda. Sami si neumí vládnout. Nejbohatší země na nerostné bohatství - ropa, zlato, uhlí, diamanty, velká jezera atd. Přesto většina lidí žije v bídě a nepořádku. Ten samý bordel zaváděli u nás. Vládnout sice neumí, ale je to jejich hrdost, aby vládli jiným národům.

Nemají je rádi nejen bývalé satelity, ale víc i národy býv. sov. svazu - např. Ukrajinci. 

0 0
možnosti

mole.first

5. 3. 2008 12:22
Re: Rusové milují diktátora Putina

Chudobu se po komunistech podařilo (ač nechtěně) dotvořit Jelcinovi, který rozprodával státní podniky za babku. Cílem tzv. Jelcinova klanu bylo hlavně vytvořit vrstvu superbohatých - oligarchů. Vč. sebe. Putin, jako jeho loajální zaměstnanec a vybraný nástupce buď a) zahlazuje stopy tím že oligarchy zavírá nebo za b) snaží se Rusko dostat z bordelu. Nad hranici chudoby se VP podařilo dostat 20 mil. lidí, což je při 160 mil. obyvatel slušné číslo. Zvláště pak, pokud bude trend pokračovat i za Medvěděva. Ale jak psal autor - Rusko je velké a čistá demokracie v něm, jak ji známe my je zcela nesmyslná. Rusové potřebují svého cara. Vždyť i komouš Stalin byl pro ně polobůh. Myslím, že jim je jedno, jaký režim zrovna vládne - důležité je pro ně cítit oporu ve svém vládci.

0 0
možnosti

Jiří

5. 3. 2008 11:28
Rusové jsou nebezpeční, jejich mentalitou je

pohrdat menšími národy, okupovat je, rozšiřovat tak svoji "sféru vlivu". O ruské expanzivnosti svědčí i velikost Ruska, Sov. svaz byl největší zemí na světě - rozlohou, značně velkou vůči počtu obyvatel.

Kdysi je utiskovali Mongolové, Tataři a podobné národy. Od nich převzali jejich mentalitu a časem je vojensky přemohli. Místo mongolské říše přišlo veliké Rusko a ještě větší Sovětský svaz. Se svými satelity, které formálně byly samostatné, byly jen tou sférou vlivu.

Rusové se těžko smiřují se ztrátou satelitů i rozpadem Svazu. A bojují o každou píď - tj. nemají-li u nás už své vojáky, tak nesmí připustit, aby u nás byla malá radarová amer. základna. O bezpečnost tak nejde - jejich, ale jde jim o princip. Berou nás za svouji sféru vlivu - to si zkrátka nemůžeme dovolit. Takže zní ruské vyhrožování i jejich pátá kolona u nás - počínaje komunisty, nyní se přidali i Paroubkovci, pak různé "nezávislé" protiradarové spolky.

0 0
možnosti

Jiří Pecl

5. 3. 2008 11:51
Re: Rusové jsou nebezpeční, jejich mentalitou je

Promiňte,

ale o co méně prosazuje USA svůj zájem ve světě? Píšete o pohrdání menšími národy, expanzivnosti, okupování ... Máte pravdu, ale jak se to liší od pohrdání menším národy, expanzivnosti, okupování atd. ze strany USA, zabalené do lží o nastolování demokracie.

Kdo z nich je lepší a kdo horší? Obě tyto velmoci mají své vlastní zájmy až na prvním místě.

0 0
možnosti

Croix

5. 3. 2008 10:28
Čirá naivita 2

Proto také považuji autorovy závěry za naivní a nemohu se snimi ztotožnit. Nejsme sousedy "spokojeného medvěda" kterého by Američané neměli "dráždit", tento omyl ve vztahu k Rusku by se nám za pár let mohl vymstít jako už dříve v historii. A pokud jde o případný jednoznačný výběr mezi směřování k politickým a hospodářským podmínkám buďto na ruský způsob, nebo tradičním "Západním" směrem, až na nějakou pátou kolonu nekriticky proruských sil u nás, si myslím, že většina našich obyvatel právě na základě historické zkušenosti bude preferovat tu "Západní". Je však třeba, abychom v čiré naivitě nepodcenili podstatné souvislosti a působící síly, které nás mohou v domnění, že jsme jen "kamarádi" "spokojeného medvěda" dostat nepozorovaně zpátky do situace, o níž ve skutečnosti vůbec stojíme, jen si nepřipouštíme, že by mohla nastat.

0 0
možnosti

Croix

5. 3. 2008 10:21
Čirá naivita

Zdánlivě rozumná a hezká slova, ale pomíjejí podstatu věci. Svět se vždy dělil a jinak to nikdy nebude, na sféry vlivu. Ve své sféře vlivu každá mocnost zásadně ovlivňuje politické dění včetně charakteru režimů v jednotlivých státech. Rusko nás určitě nepřepadne, když jsme (Evropa i přímo my - ČR) jeho významný obchodní partner a našimi penězi za suroviny platíme jeho současný hospodářský vzestup. Je však třeba si uvědomit, že  svůj zájem v tomto prostoru hájí také silově, byť cestou málo viditelnou, zpravodajskou. A s tím nutně souvisí ovlivňování našeho prostředí zevnitř i po politické stránce. Nutně to vede k obnovování mocenské sféry vlivu v bývalém satelitu, což je dnes již zřejmou realitou. V důsledku toho jsou posilovány politické trendy, které lépe odpovídají tradicím Ruska. Ne ne náhodou komunisté a současní sociální demokraté jsou velkými zastánci Ruska. Proto naopak posílení americké přítomnosti v ČR je třeba vnímat jako žádoucí vyvážení této stupňující se situace.

0 0
možnosti

salus

5. 3. 2008 9:41
jenze

jasi mislim ze za to muzou zidi!

Nic nez narod!

0 0
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2762x
zaměstnanec a daňový poplatník,
zastupitel malé obce

Seznam rubrik