Republika - Masarykův sen, dnes jen fikce

Neuplynul ani týden od podivného odvolání státního zástupce Bašného a na hladinu nám vyplavala další "smradlavá ryba břichem vzhůru". Včera jsem psal (odkaz dole) právě o očekávané úloze státního zastupitelství a o tom, jak je pro chod republiky jeho korektní činnost životně důležitá. Skutečně to vypadá, jak řekl soudce Cepl, že prokuratuře se líbí carský model s neomezenými gubernátory v jednotlivých oblastech, spíše než republika založená na demokratických principech a občanech podílejících se na rozhodování, přes své volené zástupce. I sovětští soudruzi se v tom modelu vzhlédli a dovedli ho téměř ke zrůdné dokonalosti.

Nejsem tady ani já ani kterýkoliv další občan proto, abych rozhodoval o vině či nevině bývalého ředitele Union Banky pana Vávry. Na tento proces tu máme soudy a státní zastupitelství, které předloží vyšetřené trestní oznámení se získanými důkazy po té, co provede formální obvinění. Pokud bych byl občan, který díky této vytunelované bance přišel o peníze, pak bych chtěl vidět celý management banky u soudu a sledoval bych řízení, které konkrétním lidem vinu prokáže, či je obvinění zbaví.

Umím si představit, že státní zastupitelství může u konkrétního trestního oznámení rozhodnout, zda je lživé a neprůkazné, nebo ho postoupit Policii k vyšetřování. Ale zastavit léta trvající vyšetřování pro osobu, která byla na vrcholu vedení banky, byť jen po omezenou dobu, skutečně "smrdí" a zbytečně provokuje otázky a podezření. I samotný pan Vávra by měl chtít, aby se před soudem a okradenými klienty mohl očistit.

Každopádně, takto dostává naše demokracie další ránu. Nevím co udělat pro to, aby bylo ve státní správě více soudců Ceplů, prokurátorů Bašných a ministrů Pospíšilů a méně těch, kteří za jmenování ani nestojí, ale všichni je známe. Po zkušenostech se obávám, že to ani nesouvisí s tím, jestli "u vesla" jsou modří nebo oranžoví. Půjde o zásadní změnu přístupu, na kterou musela přijít např. italská vláda, když se rozhodla bojovat s mafií. Oni začali "5 minut po dvanácté", tak očista státní správy od organizovaného zločinu trvala dlouho a stála mnoho životů. Já stále věřím, že tak daleko to u nás není a mnohohlavou krakatici lze ještě celkem chirurgicky ořezat.

http://horcicka.blog.idnes.cz/c/72239/Ceska-republika-sro.html

Autor: Zdeněk Horčička | pátek 27.2.2009 9:27 | karma článku: 17,15 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Zdeněk Horčička

Česká republika, s.r.o.

26.2.2009 v 10:35 | Karma: 21,54

Zdeněk Horčička

Kdo má větší NERV?

5.2.2009 v 19:18 | Karma: 12,50

Zdeněk Horčička

Příliš drahý ohňostroj?

10.7.2008 v 15:30 | Karma: 15,58
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2762x
zaměstnanec a daňový poplatník,
zastupitel malé obce

Seznam rubrik