Zdeněk Horčička

Česká republika, s.r.o.

26. 02. 2009 10:35:00
Zdá se, že státní zástupce Křivanec si spletl Českou republiku nebo snad dokonce státní zastupitelství s obchodní společností. Bohužel, toto je omyl, který provází většinu politiků a na nich navěšených lobbistů a "trafikantů", kteří z toho toku peněz skrz náš státní rozpočet dobře žijí. Katalyzátorem pro moji nevoli je dnešní článek v LN, kde se mimo jiné píše, že: "Podle některých právníků a expertů na správní právo neměl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) právo odvolat ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance".

Podívejme, se na problém z více rovin.

Za prvé, náš státní útvar se jmenuje "republika" - neboli "věc veřejná". Celá státní správa je placena z daní, které občané odvádějí a z tohoto titulu mají právo na průhledné a pravdivé informace o dění ve státní správě. To, že se u nás dějí podobně ostudné záležitosti jako "kauza Čunek", úmyslné zdržování soudních procesů, zahlazování důkazů, nucená zastavování vyšetřování některých případů, zjevná justiční pochybení, ....atd, musí zákonitě implikovat aktivity poctivých občanů a občanských sdružení, které směřují k vyšší transparentnosti státní správy a jejích složek.

To, že pan Bašný, kterého dle dostupných informací považuji za poctivého člověka, vystoupil před Transparenci International se stručným resumé stavu našeho soudnictví je dobře. Není to ani pomluva, ani znevažování našeho systému a ani neetické "praní domácího prádla na veřejnosti". Dokonce, nejednalo se ani o zveřejnění určitých utajovaných skutečností, které by souvisely s národní bezpečností a vztahovala se na ně tedy některá z úrovní utajení.

Pokud vím, pan Bašný není dealer kosmetické firmy, který by zveřejňoval, že veškeré sajrajty, které se prodávají se nejdříve zkouší na očích a srsti králíčků. Je to státní zástupce, který reprezentuje část naší "věci veřejné" neboli republiky. Toto zřejmě nerozpoznal jeho nadřízený pan Křivanec a tím, že pana Bašného odvolal vážně manažersky selhal. Naopak, pan ministr Pospíšil správně rozpoznal toto selhání a odvolal Křivance z jeho funkce, protože by jeho další manažerské chování mohlo způsobit vážné a někdy i nenapravitelné chyby v oblasti vymahatelnosti práva.

Za druhé. Je potřeba si uvědomit, že státní zastupitelství má dvě velmi závažné role, které se mohou týkat každého občana a tudíž je nutné, aby bylo obsazeno charakterními a poctivými lidmi.

- přijímá trestní oznámení, předává je Policii k vyštřování a dohlíží na průběh vyšetřování

- vystupuje v roli žalobce v soudních procesech a tím dohlíží na vymahatelnost práva pro žalující stranu a na to, aby soudce spravedlivě soudil.

Za třetí. Nevěřím, že vystoupení pana Bašného před Transparency International bylo důvodem k hledání zástupného důvodu pro jeho odvolání. Kauza Čunek je již poněkud vyčpělá a v zásadě už nikoho příliš nezajímá. Spíše je nutné si dát do souvislosti pojmy: Liberec, nálezy NKÚ a týden před tím vyšetřování inspekce ministerstva vnitra a odvolání 3 důležitých osob Policie. Samozřejmě, není to zdaleka vše, protože po skončení Mistrovství světa v klasickém lyžování bude pokračovat rozkrývání dalších kauz jako jsou machinace s pozemky, přidělování veřejných zakázek, platby nad rámec původně schváleného rozpočtu na konkrétní akci, ... atd.

Zkrátka, mnoho věcí, které mohou postihnout velké množství zainteresovaných lidí jak z řad regionálních politiků, tak s nimi spřažených podnikatelů. To je sakra velký důvod pohlídat si, kdo sedí na státním zastupitelství, skrz které všechny tyto nálezy půjdou.

Já věřím, že jak pan Křivanec, tak ministr Pospíšil si toto uvědomují v celé šíři (každý z jiného úhlu) a proto jednali tak, jak jednali, aniž by to v této rovině komentovali. Ve skrytu duše doufám, že tato přestřelka neskončí odvoláním ministra spravedlnosti. To by totiž paní Justice ztratila kromě zraku i ruce a to by bylo hodně zlé.

Autor: Zdeněk Horčička | karma: 21.54 | přečteno: 1397 ×
Poslední články autora