Skřivánci na niti - aneb pták na šikmém provázku

20. 10. 2008 11:18:30
První polovinu názvu jsem si vypůjčil z úspěšného filmu režiséra Menzela. Sice zobrazuje jinou dobu a odlišnou situaci, ale možná vám tragikomická situace naší politické scény připomene osudy některých hrdinů. Kladnu se prostě momentálně nedaří. Ani v hokeji, ani ve fotbale a ani rodákovi z Kladna - hejtmanovi Středočeského kraje panu Bendlovi. Krajské volby sečetly a podrtrhly současné znechucení voličů i jednoduchost s jakou lze názor běžného občana ovlivnit.

ODS už delší dobu balancuje na šikmém provázku. I pro ptačí nožičky je vyčerpávajíci se na něm udržet, obzvlášť když někteří z nich s usilovností datla podklovávají kůly, na kterých je ten provázek zavěšen. Datel to ovšem ze svého pohledu vidí jako prospěšnou činnost, která nemocný a červy napadený kůl může zachránit. Pokud ovšem kůl není tak prožraný, že by se nakonec mohl ulomit.

Když byly v roce 2006 volby do poslanecké sněmovny, bylo celkem jednoduché ukázat na číslech i velkých aférách, že Česká republika potřebuje po osmi letech změnu. Lidé na ni vesměs slyšeli, i když bylo jasné, že reformy, které budou následovat nebudou přinášet většině lidí okamžitý zisk. Šlo ale o to vysvětlit lidem, že cílem reforem je zisk v budoucích letech, vybojování co nejlepší pozice ČR v rámci EU ještě před tím, než naše měna splyne s Eurem a hlavně udržitelný důchodový systém a moderní, efektivní zdravotnictví.

Smysluplnost některých reforem mě přesvědčila, některých ne, ale zásadní chyba celé vlády v čele s "Valachem s guľami" byla absence dialogu s občany. V případě vůdce dokonce i zjevná přezíravost, že by průměrný občan mohl pochopit obsah a význam kroků, které vláda připravuje. (Možná proto, že "podle sebe soudím tebe", když odborníci připraví návrh zákona, poradce ho skoukne a potvrdí, že je v souladu s programovými cíli Strany, poslanec či ministr si po přečtení řekne: "Hm, to je složitý, tomu ani já nerozumím"). Buď jak buď, občan spíše slyší na hezké sliby a přátelské vystupování, než na arogantní mávání rukou a odhánění novinářů. Bez ohledu na to, že sliby může přednášet vlk, kteý se převlékl za beránka a ve výsledku, po dalších parlamentních volbách se může stát, že skutečně vyrazíme "plnou Parou back", jak zpívali ve svém "megahitu" příznivci modrých.

Co na to více než třetina občanů? "Zpátky bychom neměli jít, ale tam kam jdeme nám to také nevoní. Nebylo ono to minulé, menší zlo? Už si to přesně nepamatuju". Každopádně, mizernou paměť uchlácholí křišťálově pochopitelné a jednoduché sliby a samozřejmě přátelské vystupování. Navíc, kdo by napadal středočeský slib ČSSD, že dá ročně na rozvoj obcí půl miliardy korun, když už se tak pod taktovkou Petra Bendla děje několit let. Dobrá otázka je, jestli nové krajské vedení zajistí efektivnější rozdělování tohoto balíku. O tom se ve slibu nepíše, ale pan Rath to před týdnem v nedělní partii slíbil.

Na celostátní úrovni ztratili "sřivánci na niti" spustu příznivců aférou Morava, zjevným vazalstvím vůči shnilému současnému vedení Spojených států amerických a také například drobnými mezinárodně politickými přehmaty - jako například uznání nezávislosti srbské provincie Kosovo. (Už jsem se samozřejmě zmínil o tom, jak dobře jsou občanům vysvětlovány jednotlivé kroky reforem).

Na komunální úrovni mnohde vybublaly na povrch nepříjemné vazby mezi soukromými subjekty a vedením měst. Mezi všemi je třeba zmínit nechuť voličů libereckého kraje vůči ODS, díky velmi exkluzivnímu vztahu s firmou Syner. Ne náhodou někdo Liberec přejmenoval minulý týden na "Synerec" a už vůbec ne náhodou najdete spoustu zajímavého čtení na stránkách www.nasliberec.cz. Já jako Středočech se mohu jen oklepat a doufat, že až tak "exluzivní" vztahy snad v našem kraji nejsou. I když, kdo ví. Pan Rath slíbil posvítit si na toto téma, tak uvidíme, jestli má pravdu pan Bendl, který tunely a minitunýlky striktně odmítá nebo pan Rath, který je chce osvětlit.

Každpopádně, krajské volby v poločase života současné vlády jasně ukázaly náladu občanů naší země a zcela jistě povedou k sebereflexi těch, kteří uspěli výrazně méně, než očekávali. Bude to prostor i pro karierní postupy různých horolezců, kteří už napřahují cepíny k rychlým výstupům. Snad budeme už za dva roky bohatší o další nové zkušenosti, abychom mohli naše přání, obavy a znechucení naskládat do dalších volebních uren.

Autor: Zdeněk Horčička | pondělí 20.10.2008 11:18 | karma článku: 15.29 | přečteno: 1297x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 17.30 | Přečteno: 187 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 16.00 | Přečteno: 450 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 379 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 247 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2761
zaměstnanec a daňový poplatník, zastupitel malé obce

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...