Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Meč Izmaelův - co nás učí dějiny a současnost

Je to právě 4 týdny, co vyšel krátký dokument kontroverzního politika Geerta Wilderse - Fitna. Ještě než byl vydán, byl politiky odsouzen. Když konečně vyšel, byl označen za zmanipulovaný, nic neřešící a nebezpečný. Byly obavy z nepokojů ze strany muslimů, jako tomu bylo v případě karikatur proroka Mohameda. Nic z toho se nestalo. Co tedy vlastně tento "Rozvrat" způsobil?

Předně, nikdo tento film nemůže prohlásit za lživý, protože je složen z jednotlivých autentických záběrů proložených zpěvem veršů z Koránu. Zobrazuje však jen tu negativní část. Možná je to tak správně, jelikož rozkryl to, čeho se západní sekulární civilizace může obávat. Možná právě proto i reakce z muslimského světa byly veškeré žádné. Fanatici si zřejmě pochvalně pomlaskali, že nevěřící pes zadarmo a masivně rozšířil dál myšlenky, na kterých stojí jejich život. Velká část muslimů ovšem zažila chvíle deziluze s následnou sebereflexí s otazníky, jestli je doopravdy jejich víra tak nenávistná k jinověrcům, když jim se mezi nimi dobře žije a mají s mnohými přátelské vztahy. Kdo však chce pochopit islám, musí se trošku zajímat i o starověkou historii Středního Východu. Proč si je Arabština a Hebrejština tolik foneticky podobná? Proč funguje taková nenávíst mezi Araby a Židy?

Nejsem biblický historik, ale rozhodně před nějakým rokem 2100 př.n.l. žil muž jménem Abram (kterému později Bůh dal jméno Abraham). Tomu bylo zaslíbeno dědičné požehnání a život v blahobytu pro jeho četné potomstvo, ačkoliv ještě jako 80ti letý kmet neměl žádné děti. Jeho manželka Sára z toho byla tak zoufalá, že mu podstrčila svoji služku, aby skrze ni zajistila to slíbené potomstvo. To však nebyl Boží záměr, přesto služka  Hagar porodila syna, který dostal jméno Izmael. Z hlediska zvykového práva se měl stát dědicem Abrahama, coby jeho prvorozený syn. Na skutečně požehnaného potomka si ale musel ještě chvíli počkat a víceméně jako důkaz Boží přizně Sára ve svých 90ti letech (když už byla dávno po přechodu) skutečně porodila stoletému Abrahamovi syna - Izáka. Toho, skrze kterého mělo dorazit požehnání od Boha pro budoucí velký a vyvolený národ.

Patovou situaci ohledně právního problému s určením prvorozenství vyřešila Sára. Velmi ženským způsobem, který v takových situacích postrádá byť jen špetku citu. Hagar i s Izmaelem vyhnala do pouště. Přestože zcela opuštěná a s dítětem, které se nemělo stát dědicem Abrahama, Bůh jí pomohl, aby cestu pouští přežila. Navíc dostal Izmael požehnání a slib života v blahobytu pro jeho potomky. (Zřejmě nikdo nepochybuje, že díky ropě jsou Arabové doopravdy bohatí a těžko si může někdo představit splnění slibu viditelnějším způsobem). Přesto všechno se Arabové od Židů v té době navždy vzdálili a pocit křivdy vůči Izmaelovi zřejmě časem přerostl v nenávist. Dějiny starověku dále nepopisují žádný vojenský střet mezi Židy a Araby. Zřejmě spolu tyto dva národy příliš nekomunikovaly a navíc měly příliš mnoho starostí s obranou sebe sama proti expandujícím říším, které se postupně v nadvládě v regionu střídaly (Egypt, Asýrie, Babylon, Médo-Persie, Řecko, Řím). Navíc měly Židé i dost starostí s jednotlivými kmeny, se kterými sdílely území původního Kanaánu.

Musím uznat, že v kostce shrnout dějiny, které mají vysvětlit mentalitu Arabů a jejich motivaci přijmout Islám za své náboženství, není tak stručné a vlastně se v tomto článku nedostanu k dalším pohledům, které mají ukázat Islám z méně tradiční strany. Slibuji, že budu pokračovat dalším dílem. Pro teď chci alespoň dokončit myšlenku o vztazích mezi Araby, jejich souvěrci a Židy.

Pominu pro teď způsob, jakým se Židé usadili ve svém historickém území. Toto téma chci rozepsat v druhém díle. Pravdou však je, že požehnání, které Židům tlumočil Mojžíš bylo vázáno na dodržování smlouvy, kterou Izrael jako národ s Bohem uzavřel. Její sloustavné nedodržování vyústilo nejprve ve varování v podobě rozvrácení severního Izraele Asyřany a později, v r. 587 př.n.l. pro změnu Judeje Babyloňany včetně zbourání hradeb Jeruzalému. Zkázu nad královstvím Židů dokonal Titus v r. 70 n.l., který židovský národ zcela zdecimoval. Během obléhání Jruzaléma zemřelo hlady nebo v boji okolo 1 milionu Židů. Po zničení Jeruzaléma byli ze své domoviny vyhnáni a jejich území osídlili Palestinci, Syřané a Arabi.

Umělý vznik státu Izrael v roce 1947 a znovuosídlení této pro Židy prokleté země nemohlo nic jiného, než způsobit novou vlnu nenávisti. Novodobé dějiny Izraele nejsou tedy ničím jiným než bojem mezi Židy a muslimskými národy v okolí. Bohužel, toto prostředí zafungovalo jako podhoubí pro vznik mnoha radikálních islámských skupin, které postupně ovlivnily směr Islámu tak, že jistá ne zrovna zanedbatelná část vystupuje způsobem, který výrazně připomíná staletí, kdy Arabi a později Turci násilím islamizovali a vyhlazovali poražené národy. Co lze tedy čekat v blízké budoucnosti?

Autor: Zdeněk Horčička | pátek 25.4.2008 8:16 | karma článku: 30,13 | přečteno: 3729x
  • Další články autora

Zdeněk Horčička

Republika - Masarykův sen, dnes jen fikce

Neuplynul ani týden od podivného odvolání státního zástupce Bašného a na hladinu nám vyplavala další "smradlavá ryba břichem vzhůru". Včera jsem psal (odkaz dole) právě o očekávané úloze státního zastupitelství a o tom, jak je pro chod republiky jeho korektní činnost životně důležitá. Skutečně to vypadá, jak řekl soudce Cepl, že prokuratuře se líbí carský model s neomezenými gubernátory v jednotlivých oblastech, spíše než republika založená na demokratických principech a občanech podílejících se na rozhodování, přes své volené zástupce. I sovětští soudruzi se v tom modelu vzhlédli a dovedli ho téměř ke zrůdné dokonalosti.

27.2.2009 v 9:27 | Karma: 17,15 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Zdeněk Horčička

Česká republika, s.r.o.

Zdá se, že státní zástupce Křivanec si spletl Českou republiku nebo snad dokonce státní zastupitelství s obchodní společností. Bohužel, toto je omyl, který provází většinu politiků a na nich navěšených lobbistů a "trafikantů", kteří z toho toku peněz skrz náš státní rozpočet dobře žijí. Katalyzátorem pro moji nevoli je dnešní článek v LN, kde se mimo jiné píše, že: "Podle některých právníků a expertů na správní právo neměl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) právo odvolat ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance".

26.2.2009 v 10:35 | Karma: 21,54 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Zdeněk Horčička

Kdo má větší NERV?

Už je to několik týdnů, co v pozadí vlády vybujel heterogenní "NERV", od kterého se očekává zvýšení mozkové kapacity vlády. Jejich počáteční vystoupení byla spíše usilovnou ukázkou, že implementace poradního sboru vlády je něco průlomového (samozřejmě v potizivním slova smyslu). Já si při těch několika krátkých šotech vzpomněl na reklamní spoty jednoho obchodního řetězce, kde seděl osel, sova, sysel a další zvěř u kulatého stolu. Co také ostatně čekat, když pro každého člena NERVu je spása ekonomiky hlavně skrze jeho konkrétní zájmovou skupinu.

5.2.2009 v 19:18 | Karma: 12,50 | Přečteno: 1494x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Horčička

Pusté "máchání huby", to je kvalita zpráv některých médií

To, že v jedné ze zpráv TV Nova se včera na zjevně "ilustračním záběru" objevila policejní Fabie bez bílého nápisu "Pomáhat a chránit", mě nepřekvapilo. Ani to, že v marných pokusech udělat zprávy napínavé se dozvíme, "že udeřila nejchladnější zima za poslední 2 roky". Což uznáte sami, není jistě nic objevného, když zima 2005/2006 byla ještě o něco chladnější a nemusíme být ani pamětníci, abychom si vzpomněli, že krutě studený konec prosince a začátek ledna měl přelom let 2001/2002.

6.1.2009 v 9:25 | Karma: 27,31 | Přečteno: 2469x | Diskuse| Média

Zdeněk Horčička

Jsem rád(th), že sedím na dvou židlích

Kdo by ne? Dvě zaměstnání, dva platy. Navíc ve státní správě a na místech, odkud se do konce volebního období nepropouští. Kritika pana poslanco-hejtmana kraje, ve kterém žiji, ovšem nesmí vyplývat ze závisti, že dokáže vydělat peníze. Tomu je moje konzervativní myšlení hodně daleko. Kritika nemůže padnout zcela ani na pana Ratha neboť ten pouze využívá náš ústavní (ne)pořádek, který umožňuje plýtvat penězmi daňových poplatníků na tisíce různých způsobů.

29.12.2008 v 10:03 | Karma: 30,04 | Přečteno: 1510x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2762x
zaměstnanec a daňový poplatník,
zastupitel malé obce

Seznam rubrik