Pojďte pane, půjdeme si hrát?

26. 02. 2008 9:28:34
"A na co?" "Na bezvízový styk s USA." "S Vámi nehraju pane, Vaše hry jsou pěkně vypečené." Takhle nějak by vypadal další díl pohádky "Potkali se u Kolína", kdyby ještě tvořil Břetislav Pojar. Jiné postavičky, než Velký a Malý Medvěd mě ani nemohli napadnout, když jsem viděl včera v televizi krátkou tiskovku se sebeuspokojeným Topolánkem a věčně upřímně dojatým Langerem hovořícím o "sakra výhodných podmínkách".

Jenom si projďeme několik faktů. Víza byla založena ve "dřevních dobách", tedy kdy ještě nebyl internet a elektronické zpracování údajů, nebo bylo obojí v plenkách. K čemu sloužila? Země se chránila před nechtěným příchodem rizikových skupin osob zjištěním určitých osobních informací a jejich vyhodnocením ještě před tím, než žadatel vyrazil na cestu.

Jak to v praxi vypadalo konkrétně s USA? Objednali jste si za poplatek termín příchodu na velvyslanectví, vyplnili jste několikastránkový formulář. Důležité bylo prohlásit, že jste nikdy nebyli na Kubě nebo Lybii, nejste členem žádného klanu nebo teroristické organizace, nemáte specielní vojenský výcvik a nevíte, jak se zachází s výbušninami. V posledních několika letech jste dokonce dobrovolně odevzdali na velvyslanectví otisky prstů a fotografii duhovky. Když jste nakonec touto relativně jednoduchou procedurou prošli a zaplatili příslušný poplatek, přišel vám za pár dnů domů pas, kde bylo vlepené vízum. V obvyklých případech mělo platnost 10 let, takže se člověk nemusel o nic starat a v klidu do USA opakovaně cestoval.

Co si asi člověk představí pod pojmem "bezvízový styk"? Tato forma cestování funguje mezi zeměmi, které mají k sobě vzájemnou důvěru a v praxi vypadá tak, že přijedete/přiletíte/připlavete na hraniční přechod, úředník cizinecké policie podle platného pasu prověří vaši totožnost a můžete danou zemi navštívit.

A jak mají vypadat Langrovsky-dojemně "sakra výhodné podmínky" bezvízového styku? Vyplníte elektronický formulář, který bude obsahovat téměř shodné otázky jako žádost o vydání víza. (Tento formulář ovšem budete muset vyplňovat opakovaně před každou cestou.) Stejně tak schválení či zamítnutí. Pravda, nebudete muset na velvyslanectví, ale budete muset mít nový typ pasu s biometrickými údají. Jejich ověření bude samozřejmě fungovat sejmutím otisku prstů a fotografie duhovky, stejně jako se to děje dnes. No a že recipročně můžeme zavést podobná opatření? Ano, ale to jsme mohli už dávno. Stejně jako zavedení víz.

Absurdita celého návrhu memoranda o bezvízovém styku mi připomněla, že se dá marketingově "zpeněžit" změna, která de-facto i de-jure žádnou výraznou změnou není. Je to jen využití nových technologií pro automatizaci rutinních administrativních úkonů. V podstatě ta samá situace, jako když uslyšíte reklamu, že pro vyřízení půjčky nemusíte nikam chodit, ale vyřídíte ji po telefonu nebo přes internet. Myslíte si i v tomto případě, že vám příslušný ústav nabídl "sakra výhodné podmínky" nebo jen oceníte mírné zjednodušení administrativního úkonu? Samozřejmě, k vyřízení půjčky musíte poskytnout stejné informace a projde i stejným interním schvalovacím procesem.

Opět se mi vkradla do hlavy myšlenka, že nás vládnoucí politici mají za nemyslící stádo, kterému lze přihodit "ke žrádlu" leccos, čeho se potřebují zbavit nebo chtějí abychom to s tou "běžnou potravou" strávili. Kromě husté polévky se senem, kterou nám tentokrát ODS připravila, tam ještě přihodili těžce stravitelný osten ve formě radaru v Brdech.

Autor: Zdeněk Horčička | úterý 26.2.2008 9:28 | karma článku: 41.67 | přečteno: 5709x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2761
zaměstnanec a daňový poplatník, zastupitel malé obce

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...