Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kosovo - nebezpečná hra mocných

Z pohledu "nad zemí" je Srbsko a jeho část Kosovo "zanedbatelným" kouskem Evropy. Stejný pohled má zřejmě i svět na západ od nás a USA. Už když se koncem devadesátých let vložili do složité situace národnostních sporů v této části Balkánu, jako kdyby předem věděli, kdo je ten "špatný" a kdo "dobrý" a kam vývoj tohoto mini-regionu nasměrovat.

Nechci ve své krátké úvaze psát o tomto konfliktu a o vině kterékoliv strany. Spíše chci upozornit na téměř neomezenou moc některých států vnutit lidem názor, co je správné řešení a jak to mají chápat. Vyhlášení samostatnosti albánského Kosova a následné uznání tohoto ministátečku bez valné albánské historie je jen jeden z mnoha příkladů.

Málokdo z "ruku zvedajících" politiků, kteří rozhodnou na základě doporučení svého "politbyra" se určitě zabývalo dějepisem, když odhlasovali ve svém parlamentu prohlášení o uznání nezávislého Kosova. A ještě méně tím, že zadupali téměř 1500 let starou historii. Barevnost a tradici národa, která je základem pojetí Evropské unie. Být jedním mnohonárodnostním celkem, ve kterém se nebude nikomu upírat z jeho tradičně zavedených specifik, která celou Unii obohacují. (Ano, Srbsko zatím není členem EU, ale o to více by se k němu měla chovat na základě svých zásad).

 Jen malé střípky z historie slovanského národa Srbů: Přišli na Balkán zhruba ve stejné době jako náš národ do střední Evropy (cca koncem 6. století). Od té doby, bez přerušení, obývali prostor dnešního Kosova, který se postupně rozšiřoval do dalších částí Balkánu. Srbové měli i své silné krále, kteří svého času ovládali téměř celý Balkán. V době postupného úpadku Byzantské říše bylo Srbsko nárazníkem brzdící postup Turků do Evropy. Bohužel, Evropa se k nim zachovala macešsky tehdy, kdy byla šance Turky zastavit právě na okraji Balkánu a zdá se, že i dnes, kdy uznává vytvoření umělého státečku Kosovo, který by nevznikl, kdyby v době Osmanského vlivu postupně nezačal kmen Albánců toto území osidlovat.

Těžko říci, kdy je ta správná datová čára, která tvoří dědičné a tradiční právo na vlastní území. Ale nemusíme chodit do dávné historie a nikam daleko. Pohraničí zemí Koruny České bylo ve středověku (paradoxně v podobné době jako osidlování Kosova Albánci) postupně zabydleno přesídlenci z německých knížectví. Takže zde několik set let vedle sebe žili Češi a Němci. Dala přítomnost německé většiny v této oblasti právo na vznik nezávislého státu nebo další spolkové země Německa? (Vzpomeňte si na Mnichov 1938 a následnou nápravu v roce 1945 a odpovězte si sami).

A další, ještě křišťálovější příklad: V sousedním Německu dnes žije několik milionů Turků. Představte si domnělou situaci za sto let, kdy se většina těchto přesídlenců zkoncentruje v jedné ze spolkových zemí a bude se tam cítit natolik doma, že vyhlásí nezávislý stát Nové Turecko. Myslíte si, že i v tomto případě Německo uzná nezávislost tohoto nového celku? Tato absurdní představa u mě vzbuzuje úsměv, ale na druhou stranu i znepokojení nad ignorancí v případě jiného evropského národa.

A co na to Česká republika? Zatím velmi opatrné prohlášení MZV (viz citace níže) s typickou ohebností české bezpáteřní politiky, která dva roky dozadu oslavuje tradiční česko - srbské vztahy a dnes se k Srbům klidně otočí zády. Rád bych upozornil, že svoje místo v Evropě nezískáme přizvukováním a souhlasným "hýkáním" k tomu co řekne silný soused, ale charakterním a přímým vystupováním, které reprezentuje naše neměnné postoje bez ohledu na to, jestli se jinému státu líbí nebo nelíbí.

Zde je slíbená citace z MZV:

"Dne 18.2.2008 Rada pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy projednala vyhlášení nezávislosti Kosova ze dne 17.2.2008. Řada členských zemí EU vyjádřila v průběhu jednání připravenost nezávislé Kosovo uznat.

ČR vítá společně přijaté závěry a odhodlání EU převzít vedoucí roli v Kosovu v souladu se závěry Evropské rady z prosince 2007.

V návaznosti na závěry dnešního jednání Rady a v případě plnění závazků kosovské vlády je ČR připravena zahájit příslušné vnitrostátní procedury, a uznat tak nezávislé Kosovo.

ČR je odhodlána nadále přispívat k regionální stabilitě a všestranně pomáhat zemím západního Balkánu v jejich evropské integraci. Je přesvědčena, že pouze perspektivní členství všech zemí západního Balkánu v Evropské unii umožní v konečném důsledku překonat bariéry a všem zajistí stabilitu a prosperitu."

Autor: Zdeněk Horčička | pondělí 25.2.2008 9:43 | karma článku: 23,62 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Zdeněk Horčička

Republika - Masarykův sen, dnes jen fikce

Neuplynul ani týden od podivného odvolání státního zástupce Bašného a na hladinu nám vyplavala další "smradlavá ryba břichem vzhůru". Včera jsem psal (odkaz dole) právě o očekávané úloze státního zastupitelství a o tom, jak je pro chod republiky jeho korektní činnost životně důležitá. Skutečně to vypadá, jak řekl soudce Cepl, že prokuratuře se líbí carský model s neomezenými gubernátory v jednotlivých oblastech, spíše než republika založená na demokratických principech a občanech podílejících se na rozhodování, přes své volené zástupce. I sovětští soudruzi se v tom modelu vzhlédli a dovedli ho téměř ke zrůdné dokonalosti.

27.2.2009 v 9:27 | Karma: 17,15 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Zdeněk Horčička

Česká republika, s.r.o.

Zdá se, že státní zástupce Křivanec si spletl Českou republiku nebo snad dokonce státní zastupitelství s obchodní společností. Bohužel, toto je omyl, který provází většinu politiků a na nich navěšených lobbistů a "trafikantů", kteří z toho toku peněz skrz náš státní rozpočet dobře žijí. Katalyzátorem pro moji nevoli je dnešní článek v LN, kde se mimo jiné píše, že: "Podle některých právníků a expertů na správní právo neměl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) právo odvolat ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance".

26.2.2009 v 10:35 | Karma: 21,54 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Zdeněk Horčička

Kdo má větší NERV?

Už je to několik týdnů, co v pozadí vlády vybujel heterogenní "NERV", od kterého se očekává zvýšení mozkové kapacity vlády. Jejich počáteční vystoupení byla spíše usilovnou ukázkou, že implementace poradního sboru vlády je něco průlomového (samozřejmě v potizivním slova smyslu). Já si při těch několika krátkých šotech vzpomněl na reklamní spoty jednoho obchodního řetězce, kde seděl osel, sova, sysel a další zvěř u kulatého stolu. Co také ostatně čekat, když pro každého člena NERVu je spása ekonomiky hlavně skrze jeho konkrétní zájmovou skupinu.

5.2.2009 v 19:18 | Karma: 12,50 | Přečteno: 1494x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Horčička

Pusté "máchání huby", to je kvalita zpráv některých médií

To, že v jedné ze zpráv TV Nova se včera na zjevně "ilustračním záběru" objevila policejní Fabie bez bílého nápisu "Pomáhat a chránit", mě nepřekvapilo. Ani to, že v marných pokusech udělat zprávy napínavé se dozvíme, "že udeřila nejchladnější zima za poslední 2 roky". Což uznáte sami, není jistě nic objevného, když zima 2005/2006 byla ještě o něco chladnější a nemusíme být ani pamětníci, abychom si vzpomněli, že krutě studený konec prosince a začátek ledna měl přelom let 2001/2002.

6.1.2009 v 9:25 | Karma: 27,31 | Přečteno: 2469x | Diskuse| Média

Zdeněk Horčička

Jsem rád(th), že sedím na dvou židlích

Kdo by ne? Dvě zaměstnání, dva platy. Navíc ve státní správě a na místech, odkud se do konce volebního období nepropouští. Kritika pana poslanco-hejtmana kraje, ve kterém žiji, ovšem nesmí vyplývat ze závisti, že dokáže vydělat peníze. Tomu je moje konzervativní myšlení hodně daleko. Kritika nemůže padnout zcela ani na pana Ratha neboť ten pouze využívá náš ústavní (ne)pořádek, který umožňuje plýtvat penězmi daňových poplatníků na tisíce různých způsobů.

29.12.2008 v 10:03 | Karma: 30,04 | Přečteno: 1510x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2762x
zaměstnanec a daňový poplatník,
zastupitel malé obce

Seznam rubrik